Efectul creșterii ROBOR asupra prețului apartamentelor

Efectul creșterii ROBOR asupra prețului apartamentelor
Publicat: 06/12/2017, 13:30
Actualizat: 06/12/2017, 19:24

Pe parcursul lunii noiembrie, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național, noi și vechi, s-au apreciat, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu 0,7%, ajungând la 1.171 de euro pe metru pătrat util (față de o medie de 1.163 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie), în general sub influența evoluției prețurilor în orașele mai mici.

Lista orașelor cu prețuri de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat este completată și de Craiova, care a ajuns, în trimestrul al treilea al anului, la o valoare de 1.020 de euro pe metru pătrat util. Totuși, în orașele mari precum București, Timișoara, Cluj și Iași, unde prețul a crescut constant în ultimul an, apetitul cumpărătorilor s-a diminuat ca urmare a creșterii ROBOR și a instabilității cursului de schimb valutar, având ca rezultat o scădere a încrederii populației cu consecință directă în cererea de apartamente. Prin urmare, se înregistrează scăderi ale prețurilor în aceste orașe, potrivit Imobiliare.ro.

În București, suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul construcției, s-a diminuat ușor, cu 0,2% mai exact, de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru pătrat util. Tendința de scădere a fost susținută în mod exclusiv de segmentul unităților locative noi, care s-au ieftinit cu 1,6%, de la 1.337 la 1.316 euro pe metru pătrat util; locuințele vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1%, de la 1.196 la 1.208 euro pe metru pătrat util.

Prețurile au crescut în Brașov de la 990 la 1.000 de euro pe metru pătrat util. În urma acestei creșteri, Brașovul atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util în ceea ce privește prețul mediu al apartamentelor. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de toamnă (de la 994 la 1.001 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 973 la 997 de euro pe metru pătrat util).

În Cluj-Napoca, prețurile apartamentelor au avut, luna trecută, un avans de 0,1%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, care sunt și cele mai scumpe, s-au ieftinit ușor, respectiv cu 0,3%, de la 1.511 la 1.506 euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite s-au apreciat însă cu 0,4%, de la 1.377 la 1.383 de euro pe metru pătrat util.

Dintre marile orașe analizate, Constanța este cel în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie, așteptările vânzătorilor majorându-se cu 2,3%, de la 1.059 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Cel mai semnificativ avans a avut loc pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au scumpit cu 2,4%, de la 1.058 la 1.083 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative noi s-au apreciat și ele, însă cu 1,8%, de la 1.065 la 1.084 de euro pe metru pătrat util.

În Iași a avut loc cea mai semnificativă scădere de preț luna trecută, respectiv 2,7%, de la 997 la 970 de euro pe metru pătrat util. Astfel, deși la finele lui octombrie se situa foarte aproape de pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, Iașiul a dat destul de mult înapoi, fiind acum singurul dintre cele șase mari orașe monitorizate lunar de Imobiliare.ro în care prețurile se situează sub această valoare. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,6% în noiembrie (de la 928 la 922 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,5% (de la 1.025 la 999 de euro pe metru pătrat util).

În Timișoara, Indicele a înregistrat o scădere de 0,6% a prețului mediu solicitat de vânzători, de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,9% mai exact, de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru pătrat util; locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat doar o scădere ușoară, de 0,1%, de la 1.138 la 1.137 de euro pe metru pătrat util.

Imobiliare.ro este un portal imobiliar din România, lansat în ianuarie 2000.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor